Gündem
Manisa’da Şiddet ve Çocuk İstismarına Karşı Farkındalık Projesi
Manisa’da Şiddet ve Çocuk İstismarına Karşı Farkındalık Projesi, toplumda bu kritik sorunlara dikkat çekmeyi amaçlıyor. Eğitimler, seminerler ve etkinliklerle çocukların güvenliğini artırmayı hedefleyen projemizle, farkındalığı birlikte yükseltelim.
Published
3 ay agoon
By
TMGC HaberManisa’da Şiddete Karşı Farkındalık Projesi
(MANİSA)- Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, şiddet ve çocuk istismarına karşı toplumsal bilinç oluşturmayı amaçlayan ‘Nar 2 Şiddete Karşı İletişim’ adlı projeye destek verdi. Bu kapsamda, medyada şiddet dilinin dönüştürülmesi ve toplumsal farkındalığın artırılması hedefleniyor. Projenin eğitimleri, Manisa’da gerçekleştirildi ve Başkan Zeyrek’in ev sahipliğinde muhtarlar ile sivil toplum temsilcilerine tanıtıldı.
Toplantıya, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ulaş Aydın, Daire Başkanları, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Proje Koordinatörü Reyhan Şenay ve Ege Kadın Buluşmaları Platformu Manisa temsilcisi Hacer Öz de katıldı. Buluşmada, Manisalı muhtarlarla birlikte şiddete ve çocuk istismarına karşı mücadele yöntemleri tartışıldı.
“Mahallemizi Şiddete Kapattık” Etiketi
Program öncesinde, Şehzadeler esnafını ziyaret eden Başkan Ferdi Zeyrek, proje ekibiyle birlikte esnafın vitrinlerine “Mahallemizi Şiddete Kapattık” etiketlerini yapıştırarak, sokakta bilgilendirme çalışmalarında bulundu. Toplantının başlangıcında İzmir Gazeteciler Cemiyeti Proje Koordinatörü Reyhan Şenay, Nar projesi hakkında bilgi verdi. Ege Kadın Buluşmaları Platformu Manisa Temsilcisi Hacer Öz ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi’nin konuşmalarının ardından, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek söz alarak önemli açıklamalarda bulundu.
“Kıyamet Değilse Bile Bir Şey Kopmalı Artık!”
Başkan Zeyrek, son 15 yılda 5 binden fazla kadının öldürüldüğünü vurgulayarak şu sözlere yer verdi: “Aysel Yıldız, Döne Bozdemir, Çiğdem Eskidemirci, Elif Ceren Arslan, Hamiyet Çetin Görmezer, Narin Güran, Feriye Gözüala, Hatice Gül, Gülizar Çolak ve Tuğba Koç. Bu isimler, 2024’ün ilk 8 ayında erkekler tarafından öldürülen 277 kadından sadece son 10’u. Utanılası, kahredici bir liste bu ve böyle uzayıp gidiyor. 2023’te 414, 2022’de 409, 2021’de 433, 2020’de 418 kadın, erkekler tarafından katledildi. Son 15 yılda, tespit edilen rakamlara göre 5 binden fazla kadın, eşi, sevgilisi, babası, ağabeyi ya da akrabası tarafından öldürüldü.
- 2011 yılından 2024 yılına kadar Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin Kadın ve Aile Danışma Merkezi’nde kadınlarla yapılan toplam görüşme sayısı 5 bin 215.
- Son 5 yıldaki görüşme sayısı ise 2 bin 585.
Üzülerek belirtmeliyim ki, konusu şiddet olmayan görüşmeler henüz yok. Kadınlar, fiziksel, psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddete maruz kalıyor. Bu durumun adı artık cinayet ya da kabaca şiddet değil; cins kırım! Bebek, çocuk, yetişkin, genç, yaşlı demeden cins kırım yaşanıyor ve ne acıdır ki yer yerinden oynamıyor. Ve yer yerinden oynamadıkça siyasetçiler cins kırımı teşvik eden kararlar alıyor. Türkiye, 2021’de Cumhurbaşkanlığı kararı ile İstanbul Sözleşmesi’nden çekildi. Nedir İstanbul Sözleşmesi? Kadınlara yönelik her tür şiddete karşı hukuki çerçevede detaylı koruma sağlayan ilk uluslararası belgedir. Sadece kadını değil, çocukları da ev içi şiddetten korumayı amaçlar. Kıyamet değilse bile bir şey kopmalı artık! Kopsun ki, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı geri alınsın ve sözleşme eksiksiz uygulansın! Kopsun ki, adalet ve toplumsal cinsiyet eşitliği sağlansın ve şiddetsiz bir gelecek kurulsun! Kadını korumayan, önlem almayan, kanunları uygulamayan, kadını bir meta olarak gören siyaset anlayışı baştan sona değişsin!
“Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İçin En Önde Olacağım”
Nar projesiyle şiddeti evimizden, sokağımızdan, mahallemizden, semtimizden, ilçemizden ve güzel Manisa’mızdan uzak tutmanın başlangıcını yapıyoruz. Ben bu projeyi başlatan, sürdüren, isim ayırt etmeksizin, tüm kadınları tebrik ediyorum ve kendilerine teşekkür ediyorum. Bir evlat, bir eş ve 3 kız çocuğu babası bir belediye başkanı olarak görev sürem boyunca kadına şiddete karşı elimden gelenden fazlasını ortaya koyacağıma söz veriyorum. Bir süre önce açıkladığımız Manifestomuzda da belirttiğimiz üzere; belediyemizde ve belediyecilik anlayışımızda eril dilden kurtuluyoruz. Belediyelerimiz başta olmak üzere Manisa’m genelinde, toplumsal cinsiyet eşitliği için ne yapmak gerekiyorsa en önde olacağıma söz veriyorum. Kadınların fiziksel, psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddete maruz kalmadığı bir kent, toplum, siyaset ve ülke için de, gölge etmeden, rol çalmadan, politik bir çıkar gözetmeden kadınların mücadelesine destek olacağıma söz veriyorum. Salonumuzu dolduran, özellikle erkek muhtarlardan da aynı hassasiyeti göstermelerini önemle rica ediyorum. Yine bizi takip eden basın mensubu arkadaşlarımızda bu duyarlılığı özellikle unutmamalarını istiyorum. Sorun toplumsal ise, çözüm de toplumsal olmalı. Yeni bir yaşam ve toplum sözleşmesi gerektiğini de unutmadan, ezberlerimizden sıyrılarak, bu kırıma son verebiliriz.”
Manisalı Gazetecilere Kadınlar ve Çocuklar İçin Hak Haberciliği Eğitimi
Düzenlenen eğitimde, Celal Bayar Üniversitesi Araştırma Görevlisi Sosyolog Dr. Güler Daymaz ve Sosyal Hizmet Uzmanı Dilek Yücel Aksoy da sunumlarını gerçekleştirdi. Avukat Birgül Değirmenci, mahalle muhtarlarının şiddet görmüş bir bireye karşı nasıl yardımcı olabileceğini anlatırken, KADES uygulaması ve kaymakamlık, karakol, jandarma gibi kurumların koruyucu önlemlerini de paylaştı. Psikolog Caner Özdemir, şiddetin özel bir mesele değil, kamusal ve toplumsal bir sorun olduğuna dikkat çekerek, şiddet mağdurlarına karşı iletişim tekniklerini ele aldı. Son olarak, Manisa Büyükşehir Belediyesi Aile Danışma Merkezi Sorumlusu Merve Ateş, merkezin çalışmaları hakkında bilgiler vererek, Büyükşehir Belediyesinin bu konudaki uygulamalarını aktardı.
You may like
İzmir’de Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü Etkinlikleri
CHP Milletvekili Suat Özçağdaş’tan Öğrencilere Ücretsiz Yemek Teklifi
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar’dan Rektörlere İşbirliği Çağrısı
Gustavo Petro’dan Çocuklara Yönelik Şiddetle Mücadele Çağrısı
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan Şiddet ve Terörle Mücadele Vurgusu
Mustafa Varank’tan Üniversite Öğrencilerine Girişimcilik Tavsiyeleri
Yapay Zeka ve Savunma Sanayii: Geleceğin Teknolojisi
Trakya Üniversitesi İletişim Toplantısı ve Süloğlu Kaymakamı’nın Okul Ziyareti
Bayburt’ta Hayvan Hastalıkları ve Zararlılarıyla Mücadele Eğitimi
İyilik Sınıfı Projesi Leyla Bayram İlkokulu’nda Başladı
Sultangazi Belediyesi’nden Yeni Sanat Akademileri Kayıtları Başladı
Enerjisa Dağıtım Şirketleri’nden Genç Yeteneklere Kariyer Fırsatları
Başlangıç Noktası Akademi: Geleceğin Genç Liderleri için Fırsatlar
Ağrı Valisi Mustafa Koç’tan Öğrencilere Destek Ziyareti
Andrey Perlov’un Tutukluluğu ve Rusya’da Mahkumların Savaşa Alınması
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Hatay’da Hafızlık İcazet Törenine Katıldı
Eğitimde Başarı ve Toplumda Şiddeti Azaltma Vurgusu
Öğretmen Akademisi Vakfı’nın Doğa Temalı Fotoğraf Yarışması Sonuçları Açıklandı
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Açılış Törenindeki Konuşması
Afyonkarahisar’da Öğrencilere Siber Güvenlik Eğitimi Verildi
Kuşadası Belediyesi’nden Öğrencilere Beslenme Desteği
Adana’da Silahlı Saldırı: 19 Yaşındaki Genç Hayatını Kaybetti
CHP Sözcüsü Yücel’den Bebek Ölümleri ve Sağlık Sistemi Üzerine Sert Açıklamalar
İngiltere’de ‘Kel’ İfadesi Cinsiyetçi Hakaret Olarak Değerlendirildi
She Lab Projesi ile Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Genç Kadın Liderler